Tu znajdą Państwo ciekawostki nie tylko na temat serów.
Ciekawostka: Skąd się biorą dziury w serze?
Dziury w serze typu szwajcarskiego to pamiątka po pęcherzykach dwutlenku węgla, które tworzą się podczas procesu dojrzewania. Odpowiedzialne są za to bakterie kwasu propionowego, które w trakcie dojrzewania sera przerabiają kwas mlekowy (wytworzony wcześniej przez inne bakterie) na kwas propionowy. To jemu ser zawdzięcza orzechowy smak i dwutlenek węgla, który tworzy bąble, ale nie potrafi uwolnić się z twardniejącego sera. Po zastygnięciu masy zostają więc puste miejsca. W markowym serze szwajcarskim mają one wielkość wiśni.
Ciekawostka: Sery na desce
Sery stanowią wspaniałą przekąskę
lub uzupełnienie posiłku. Podajemy je po daniu głównym, przed
deserem.
We Francji tradycyjnie
sery podaje się na drewnianej desce, układając kilka gatunków
pokrojonych na duże kawałki. Najczęściej na tacy układa się
5-7 gatunków różnych serów: twarde - salami, edamski, gouda,
sery pleśniowe, brie, sery topione o różnych smakach - ziołowe,
orzechowe. Układamy je w plastry, ruloniki, trójkąty i ozdabiamy
winogronami, kawałkami jabłek, rzodkiewek, orzechami, migdałami.
Ser topione można włożyć do wydrążonego ogórka lub papryki
albo uformować z nich kulki i obtoczyć w ziołach, np. zielonej
pietruszce, bazylii. Tacę serową należy podawać z przyprawami
i cienko pokrojonym pieczywem, paluszkami lub krakersami.
Sery spożywa się w kolejności od łagodnych w smaku do najbardziej
aromatycznych i ostrych.
Ciekawostka: Wina jako dodatek do serów.
Ze względu na zawartość
tłuszczu w serach warto zastosować swoiste antidotum - wina.
Wino podawane do posiłku pomaga w trawieniu
i zmniejsza ryzyko zagrożenia chorobą wieńcową serca. Przy
wyborze wina do przystawki serowej najlepiej kierować się
smakiem, ciężarem i mocą wina. Dobre, mocne wina nie powinny
być serwowane
do ostrych serów, które mogłyby zagłuszyć smak podawanego
trunku.
Warto pamiętać o zalecanej temperaturze podawanego wina:
- wina białe: 8-12°C
- wina młode czerwone: 13-14°C
- wina lekkie czerwone: 14-16°C
- wina szlachetne i stare roczniki: 18°C
Coś smacznego: Ser panierowany
Ser Salami kroimy na plastry o grubości około 1 - 2 cm. Jajka roztrzepujemy. Plastry sera obsypujemy mąką, następnie zanurzamy w roztrzepanych jajkach i obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy (panierka musi być gruba, aby stopiony ser się nie rozlał). Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż do zrumienienia. Tak przygotowany ser podajemy gorący, najlepiej z frytkami i sosem tatarskim.
Coś smacznego: Ser z grilla
Ser Baca Grill wyjmujemy z opakowania. Plastry sera kładziemy na rozgrzanym grillu i opiekamy z obu stron. Ser także pysznie smakuje usmażony na patelni. W tym celu rozgrzewamy patelnię i smażymy plastry sera - bez dodatku tłuszczu - z obu stron na złoty kolor. W obu przypadkach ser podajemy na ciepło z dodatkiem żurawiny. |